Panică în bănci: clienţii încep să câştige procese

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-sa-invingi-bancile-in-justitie-povestea-romanilor-care-au-reusit-971756.html

Autor:  Raluca Florescu

Comisioane şi clauze abuzive, dobânzi majorate în exces, costuri netransparente si al căror nivel se modifică unilateral.

Acestea sunt păcatele care au determinat clienţii să dea băncile în judecată. În ultimul timp a început să plouă cu sentinţe ce impun creditorilor să depăgubească clienţii cu vârf şi îndesat. Cum recunoşti un contract abuziv?

„Prezenţa comisionului de risc, a unui indice de referinţă variabil pentru dobândă, dar netransparent, în care băncile pretind că includ şi costul rezervelor minime obligatorii”, sunt greşelile comune făcute de cei mai mulţi creditori, explică avocatul Gheorghe Piperea. Iata cateva din cazuriel solutionate de instanta.

CLAUZĂ ABUZIVĂ

Fără majorări unilaterale

G.I. a câştigat împotriva Piraeus Bank, ca intevenient într-un proces intentat de ANPC.

Acesta a obţinut eliminarea clauzei abuzive din contract care permitea băncii să modifice dobânda unilateral, inclusiv marja, potrivit economica.rtv.net. Creditul în franci elveţieni fusese contractat în ianuarie 2008. Dobândă, variabilă în primul an, era egală cu Libor la trei luni plus marja băncii de 4,3 puncte procentuale.

Marja s-a dovedit însă a nu fi fixă, pentru că a crescut cu 2 p.p. Ulterior, clientul şi banca au semnat un act adiţional pentru ca marja să scadă la 5,3%.

Ulterior, clientul a sesizat ANPC, care a chemat în judecată banca. Instanţa a decis să elimine clauza abuzivă care dădea dreptul băncii să modifice dobânda şi a cerut desfiinţarea actului adiţional.

DOBÂNDĂ UMFLATĂ

Cea mai mică marjă de dobândă

Melania N., clientă a ABN Amro (cumparata ulterior de RBS), a reclamat banca la ANPC din cauza creşterilor abuzive de dobândă şi a obţinut o marjă de doar 1,17%, cea mai mică aplicată vreodată de o bancă locală unui credit, potrivit Capital.

Cum a ajuns să reclame banca la ANPC? Românca accesase în 2007 un credit ipotecar în valoare de 33.000 euro, pe o perioadă de 20 de ani. Rata creştea surprinzător, deşi nivelul dobânzii interbancare, în funcţie de care era calculată dobânda la credit, scădea.

A reclamat banca la ANPC, iar în septembrie 2011, a primit un sms de la banca în care i se comunica o rată scadentă de 203 euro, cu 60 de euro sub ultima rată achitată. Banca a informat-o că noua dobândă este formată din Euribor la 12 luni, plus marja de doar 1,17%.

COMISION ILEGAL

Daune morale de 5.000 de euro

Doi clienţi din Bucureşti ai Volksbank au obţinut în 2011 daune morale de câte 5.000 de euro, acestea fiind unele din puţinele cazuri din ţară în care o băncă fost obligată să acorde astfel de despăgubiri unor debitori. Sentinţa este definitivă şi irevocabilă.

În plus, banca a fost obligată să restituie clienţilor sumele încasate în baza comisionului de risc, pe care instanţa l-a considerat ilegal. Valoarea totală a despăgubirilor pe care băncile sunt obligate acum să le acorde clienţilor pentru comisionul de risc încasat ilegal a urcat la câteva mii de franci elveţieni, care se adaugă sumelor ce le revin pentru daune morale.

Cei doi au contractat de la Volskbank credite imobiliare în anii 2006 – 2007, iar procesul cu banca a durat circa trei ani. În 2009 a avut loc prima pronunţare a instanţei.

EVOLUŢIE

Instanţele din provincie au soluţionat mai rapid conflictele

Până acum, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, din informaţiile pe care le are la dispoziţie, o singură bancă a fost dispusă în Bu cureşti să negocieze cu clienţii însoţiţi de avocat, şi a reuşit să reducă numărul celor care doreau să o acţioneze în instanţă de la circa 75 la doar 15 persoane: este vorba de Bancpost.

Piperea reprezintă în instanţă clienţi ai BCR, Volksbank şi Raiffeisen. În Bucureşti, avocatul nu are încă o sentinţă definitivă pronunţată în instanţă. De altfel, tribunalele din provincie par să fi fost mai active în soluţionarea proceselor clienţi – bănci.

„Mă aş tept ca primele pronunţări definitive să apară în octombrie anul acesta. Cu toate astea, este posibil ca lucrurile să evolueze mai încet”, spune avocatul. Pe fondul crizei şi al conflictelor din ultimul timp unele bănci au flexibilizat mult relaţia cu clienţii.

„BCR a ales cu bună ştiinţă să restructureze creditele şi să ajute peste 20.000 de clienţi împreună cu familiile lor să depăşească dificultăţile financiare din ultima perioadă”, a spus Ionuţ Stanimir, şeful comunicării externe din BCR.

Potivit reprezentanţilor băncii, din cei 900 de clienţi care erau în proces cu banca 300 au beneficiat de renegocierea dobânzii, marja acesteia scăzând cu circa trei puncte. La un credit mediu de 52.000 de euro, scăderea dobânzii a micşorat rata lunară cu circa 100 de euro.

Reclame

8 răspunsuri la Panică în bănci: clienţii încep să câştige procese

 1. ROBOTIN TIBERIU zice:

  cei care deja ajunsesera sa fie executati silit, ce sanse MAI AU..?

 2. ROBOTIN TIBERIU zice:

  HOTII DRACULUI DE BANCI. SA NU MAI FURE PE ROMANII, ASTIA. CIND NE VOM TREZI…???

 3. george zice:

  DEOARECE AU TRECUT 3 LUNI DE LA DATA DEPUNERII DOSARULUI IMPOTRIVA BANCILOR DE CATRE ANPC SI TRIBUNALUL BUCURESTI INCA NU A EMIS TERMENUL PENTRU PRIMA SEDINTA DE JUDECATA HAIDETI SA INCERCAM SA-I GRABIM PUTIN TRIMITANDU-LE ZILNIC LA ADRESELE:
  tribunalul-bucuresti@just.ro
  tr-bucuresti@just.ro
  TEXTUL DE MAI JOS ADAPTAT PENTRU SITUATIA FIECARUIA.
  ACEASTA ACTIUNE NU DOARE SI DUREAZA DOAR UN MINUT ZILNIC.
  GANDITIVA CA DACA TRIBUNALUL BUCURESTI AR PRIMI 10000 DE ASTFEL DE MAILURI ZILNIC IN MAXIM O SAPTAMANA CINEVA DE ACOLO O IA RAZNA…
  “Domnule Presedinte,
  Subsemnatul ………………….., titular al unui credit ipotecar contractat cu OTP – bank, cu respect, va rog sa dispuneti masurile necesare pentru emiterea termenului primei sedinte de judecata pentru dosarul 5410/3/2014 intentat de catre ANPC impotriva OTP. Tergiversarea acestei proceduri poate duce la ideea aservirii Tribunalului Bucuresti fata de sistemul bancar sau politic romanesc in deplina contradictie cu prevederile art. 11 alin.3 si art. 124 din Constitutia Romaniei.
  Deoarece sunt profund afectat de clauzele abuzive din contractul de credit ipotecar pe care il am cu OTP bank, impotriva careia este initiata actiunea de catre ANPC, imi rezerv dreptul de a va trimite zilnic acest mesaj pana la emiterea termenului pentru prima sedinta de judecata a dosarului 5410/3/2014.

  Cu deosebita stima,
  ……………………………..”

  Trackbacks for this post

 4. Marinescu Antim zice:

  Din august 2007, am credit la BCR, De la această dată pănă la 30 noiembrie 2013 mi s-a reținut comision de risc în sumă de 42 euro lunar. Dobănzile la credit au fost calculate la valoarea creditului și nu la soldul creditului, așa cum ar fi normal. Am sesizat la ANPC sucursala Vălcea pentru a chema banca în judecată pentru recuoerarea sumei luată în plus. și pănă în prezent nici o acțiune a acestei agenții Ce să mai fac pentru a-mi recupera banii încasați în plus? Ne-au furat destul.

  • nicoleta zice:

   dute in instanta, simie mi-au facut la fel cei de la anpc, am facut 4 sesizari si mi-au dat niste raspunsuri evazive fara nici un inteles. am dat in judecata bcr si mi-au dat termen dupa 8 luni. Este fff important sa ai o copie a primei sesizari facute ori catre banca sau anpc, deoarece, se ia in calcull prima reclamatie , daca au trecut mai mult de 5 ani de la momentul creditarii si in acest timp nu ai facut nici un demers se considera ca ai acceptat conditiile lor. bafta!

 5. Liviu zice:

  Cei care sint in executare silita ar putea face o contestatie la executare si obligarea bancii la continuarea contractului avind in vedere ca suma acelor comisioane abuzive in unele cazuri depaseste suma datorata de debitor pina la data trimiterii debitorului spre executare tinind cont ca la judecata sa se mentioneze ca banca sa plateasca dobinda pentru acele sume avind in vedere si directivele europene privitoare la plata ratei la cursul semnarii .contractului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s